Жителите на островното тихоокеанско кралство Тонга се втурнаха да се ваксинират

...
Жителите на островното тихоокеанско кралство Тонга се втурнаха да се ваксинират
Коментари Харесай

В Тонга откриха един заразен и масово се ваксинират

Жителите на островното тихоокеанско кралство Тонга се втурнаха да се имунизират против ковид-19, откакто страната записва през вчерашния ден първия случай на инфектиран с ковид, съобщи Би Би Си. Инфекцията бе открита у изцяло имунизиран, дошъл с полет за репатрирани от Нова Зеландия.

Министър-председателят на Тонга Похива Ту`и`онетоа предизвести жителите на основния остров Тонгатапу, населяван от 69% от популацията на страната, че идната седмица може да вкара локдаун.

Тонга е една от последните страни в света, където коронавирусът не бе достигал. Въпреки това една трета от популацията й към този момент е имунизирано. Националният координатор по имунизациите Афу Теи сподели, че хиляди хора са се устремили към имунизационните центрове да получат първа доза.

Заразенията пасажер дошъл с още 214 души от Крайстчърч, Нова Зеландия. В групата бил и 6-членният олимпийският състав на Тонга, затънал в Нова Зеландия след игрите в Токио, тъй като родното им летище спряло да  приема полети, с цел да не допусне импорт на ковид. Новозеландското министерство на опазването на здравето заяви, че инфектираният пасажер е имал негативен тест преди качването на самолета. Но управляващите в Тонга му създали тест на идване в четвъртък и той се оказал позитивен.

Инфектираният тонгоанец получил втора доза ваксина в средата на октомври и по тази причина здравните управляващи считат, че няма да се разболее съществено. Премиерът решил да изчака три дни и да види дали има други инфектирани, преди да подреди локдаун.

От началото на пандемията в света са се заразили 246 милиона души, от които 5 млн. са умряли, заяви през днешния ден университетът " Джонс Хопкинс ". Две страни - Северна Корея и Туркменистан - до момента не са съобщили за нито един инфектиран. Но съгласно специалисти вирусът е проникнал и у тях, въпреки че не дават такава информация.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР